ARTVLOG | Catwalk – Rijksmuseum Amsterdam

ARTvlog_Catwalk-Rijksmuseum

Het Rijksmuseum toont momenteel mode in Nederland van 1625 tot 1960. Je kan zien hoe, voornamelijk de rijkere, mensen in deze periode leefden en werden beïnvloed. Alles is gedragen door Nederlanders, maar is niet specifiek door hen gemaakt. De modecollectie van het museum omvat meer dan 10.000 stukken en in de tentoonstelling zie je een selectie. Ik was er vorige week op bezoek. Bekijk de ARTvlog voor een video-impressie.

Fotograaf Erwin Olaf heeft de ruimtes ingericht en vormgegeven, wat ik meteen ook wel het sterke punt aan het geheel vindt. Het is vrij theatraal opgezet, waar Erwin ook wel van houdt in zijn eigen werk. Maar niet dat de opstelling de kledingstukken overheerst. Het is heel overzichtelijk en daarom gemakkelijk om in je op te nemen.

De catwalk met de jurken die als een soort van eindeloze achtbaan in slowmotion voorbij komen, is wel het technische pronkstuk en verwijst rechtstreeks naar de titel. De breedste jurk van Nederland werd getoond in een vitrine. Je zal het maar aanhebben! Door de deur pas je niet, niet in een koets, auto of te paard, je kan niet naar het toilet, je kan je niet eens omdraaien want dan stoot je iedereen van de dansvloer. Alleen maar staan met half je tepels uit je corset, wat gebruikelijk was in die tijd. Verschrikkelijk lijkt het me. De ronddraaiende Mondriaan-jurk is een gek stuk in het geheel. Je ziet duidelijk het verschil tussen het hele klassieke met lange bombastische jurken tegenover de strakke moderne en minimalistische lijnen van de mini-jurk. Ik vind het een soort van gekruisigde Jezus in een omlijsting op een podium met als publiek een gemaskerde operette opstelling.

ARTvlog_Catwalk-Rijksmuseum-2

ARTvlog_Catwalk-Rijksmuseum-3

Al met al vind ik het wel leuk om te zien, maar echt geïnspireerd heeft het me niet. De lampen die van het plafond naar beneden komen misschien nog het meest, maar volgens mij hoorden die niet bij de tentoonstelling. De belichting in de zes ruimtes vind ik sfeervol en de elektronische catwalk wil ik voor mijn eigen jurken wel hebben. Maar heel eerlijk? Ik had er toch iets meer van verwacht. Misschien omdat ik dacht dat er voornamelijk Nederlandse designers geshowd werden en ik de aankondiging gewoon niet goed had gelezen. Misschien ook omdat ik had gehoopt dat er meer modernere stukken getoond zouden worden, zodat je de volledige evolutie van de mode tot aan heden kon overzien, maar het blijft het Rijksmuseum natuurlijk. Moderne kunst of (mode)vormgeving is meer voor het Stedelijk.


De tentoonstelling ‘Catwalk’ is van 20 februari t/m 22 mei 2016 te zien in het Rijksmuseum Amsterdam, voor meer informatie: www.rijksmuseum.nl/nl/catwalk
PS. Ik vergat de foto van mezelf met de expo en de Nachtwacht leek me wel een goede vervanger ;)

Zie hier het overzicht van alle ARTvlogs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *