FRUSTRATIE | F*ck die onzekerheid

ARTgloss_F*ckdieonzekerheid

Vreneli Stadelmaier is auteur van het boek ‘Fuck die onzekerheid’ en gaf in het Academiegebouw in Groningen een theater-college over hoe vrouwen kunnen genieten van hun succes. Volgens haar zijn het juist de meest succesvolle, hoogopgeleide, talentvolle vrouwen die vaak een gebrek aan zelfvertrouwen hebben en niet weten hoe ze daarmee moeten omgaan. Als gevolg daarvan leggen ze de lat voor zichzelf heel hoog of juist heel laag.
Ze ontwikkelen barrières voor het realiseren van hun dromen, voor hun succes. Rationeel weten talentvolle vrouwen dat ze het best kunnen en geschikt zijn. En toch vrezen ze door de mand te vallen. Ze hebben het idee dat ze eigenlijk iedereen voor de gek houden en niet capabel blijken te zijn. Dat gevoel overvalt ze, het overkomt ze, een onterechte angst voorontmaskering.

In de Verenigde Staten is deze onzekerheid bekend onder de naam Impostor Syndrome of Confidence Gap. Eigen onderzoek onder circa 600 hoogopgeleide Nederlandse vrouwen laat zien dat zo’n 65 procent in haar carrière belemmerd wordt door haar eigen onzekerheid. (bron)

Vreneli sprak over het zelfbeeld dat vrouwen hebben en gaf een aantal generaliserende voorbeelden over het verschil tussen mannen en vrouwen. Ze had het ook over een ‘papegaai’ dat op je schouders zit en tegen je zegt dat je niets waard bent, wat eigenlijk hetzelfde is als de ‘gremlin’ in je buik als je leest over perfectionisme. Dat was voor mij niet nieuw, maar ik heb toch een aantal dingen opgestoken van de lezing:

Het syndroom komt extra veel voor tijdens het profileren, solliciteren, bij een nieuwe baan en wanneer je een creatief beroep beoefend. Dat laatste vond ik fijn dat ze speciaal noemde, omdat ik daarom ook naar het college ging. Als reden gaf ze dat er geen duidelijk maatstaf is van wat wel goed is en wat niet goed is, wanneer is een componeert muziekstuk of schilderij nou goed? Er zijn zoveel mogelijkheden wat iets goed maakt of niet, dat maakt het heel lastig en frustrerend (maar tevens uitdagend en spannend).

Wanneer je al gevoelig bent voor onzekerheden en stress ervaart, dan verergeren je gedachtes en kun je kiezen om er tegen te vechten of van weg te vluchten. Heel hard werken, alles uitzoeken, verzamelen tot dat je er bijna bij neervalt. Of juist de lat zo laag te leggen dat je bij voorbaat al zegt dat je het niet kunt, succes vermijden, saboteren en meer.

Volgens Vreneli geef je je eigen succes eigenlijk al op als je drie dagen of minder gaat werken. Je hebt vlieguren nodig om succesvol te worden in je beroep en dat gaat een stuk sneller als je minimaal vier dagen per week werkt. Een aantal vrouwen in het publiek voelde zich een klein beetje beledigd omdat zij dat anders zagen. Ik denk ergens ook wel als je echt een succesvolle carrière wilt krijgen dat je fulltime je tijd en energie erin moet steken om er alles uit te halen. Maar het hoeft natuurlijk niet, als je gewoon een prima baan wilt en kinderen en een huis en een hond en hobby’s. Vreneli spreekt passioneel over het feit dat ze heel graag wil dat meer vrouwen in topfuncties belanden omdat ze er van overtuigd is dat dat de wereld beter maakt. Toen ze dit zei en lichtelijk haar vuist omhoog de lucht in bewoog, werd ze emotioneel. Dat vond ik het beste moment van het college.

Al met al had ik gehoopt om er iets meer uit te halen voor mijzelf. Ik was niet onder de indruk van het theater-college, maar ik heb ook gekke kunstperformances gezien. Als je droge voorleescolleges van stokoude blinde professoren gewend bent, waren de video’s, het meezingen op muziek, de knipoog en een persoonlijke noot wel verfrissend. Tevens miste ik de ‘concrete tips voor meer zelfvertrouwen’, maar misschien is dat is ook moeilijk omdat het voor ieder mens anders is. Ik neem aan dat als je haar als onzekerheidscoach inhuurt, ze er dieper op ingaat en je handvatten geeft om je twijfels om te buigen naar iets positiefs. De collegezaal waar de lezing plaats vond zat tot de nik toe gevuld, met voornamelijk vrouwen, dat geeft wel aan hoe het onderwerp speelt bij velen.

Meer informatie over het boek, achtergrond en onderwerp vind je op:  fuckdieonzekerheid.nl

Ik word bij het uitvoeren van mijn ideeën regelmatig tegengehouden door iets in mij dat zegt dat het toch niet gaat lukken of niet goed genoeg is. Houdt jouw onzekerheid je wel eens tegen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *