FASCINATIE | 5x Overeenkomsten tussen een topsporter en professioneel kunstenaar

ARTgloss_OvereenkomstenTopsporter&Kunstenaar

“Dus jij zit in de kunst.. en wat wil je er mee?” “Wanneer ga je eens een normale studie doen?” “Waarom maak je dat?” Je vraagt een bakker toch ook niet waarom hij van brood houdt of een voetballer waarom hij voetbalt? Kunst wordt vaak als iets anders, aparts of raars gezien. Ik zie juist vele gelijkenissen met andere vakgebieden.
Hierbij vijf overeenkomsten tussen een topsporter en een professioneel kunstenaar:

 1) Discipline
Je moet heel hard werken om ooit iets te kunnen bereiken binnen je vakgebied. Daarvoor is een sterke zelfdiscipline niet een overbodige luxe.

2) Doorzettingsvermogen
Oefening baart (letterlijk) kunst. Je moet heel veel trainen om iets te kunnen. Al gaat er vaak iets niet zo als je had gewild, je moet niet opgeven. Als je een blessure hebt of er geen inspiratie komt, ga je niet bij de pakken neer zitten. De langste adem moeten hebben. Blijven volhouden, anders red je het niet. Al zegt iedereen om je heen dat het niets wordt, geloof in jezelf en laat zien dat jij het wel kunt.

3) Talent
Niet iedereen is even behendig en heeft de juiste mentaliteit. Gelukkig maar! Van nature een goede bouw is handig, maar een lichaam kun je trainen en de juiste technieken voor het grootste gedeelte aanleren. Een goede manier van denken en er oog voor hebben is een stuk lastiger. Als je topsporter of professioneel kunstenaar wilt worden helpt het als je er aanleg, of nog beter talent, voor hebt.

4) Uitzonderlijk
Uiteindelijk wil je beter zijn dan een ander. Zelf houd ik hier iets minder van deze uitspraak, omdat ik liever vriendschappelijk naast elkaar sta en dat kan gelukkig nog steeds wel. Maar het is wel zo als jij genomineerd bent voor een prijs, dan wil je die winnen. Je wilt opvallen, origineler en beter zijn dan je collega, omdat er bijvoorbeeld maar één plek beschikbaar is. Jij wilt degene zijn die het stipendium krijgt, de solotentoonstelling mag opbouwen of door de auditie heen komt om zo je droomrol te spelen. Als sporter moet je jezelf verbeteren om uiteindelijk de tegenstander te verslaan, de wedstrijd te winnen en de titel te bemachtigen. Helaas komt het ook wel eens voor dat mensen gaan vals spelen of met andermans ideeën er vandoor gaan.

5) Alleen
Al heb je de beste coaches of perfecte docent. Al train je in groepsverband, ook dan zal je zelf hard moeten knokken. Alleen als de individuele spelers goed zijn, vormen zij samen een nog beter team. Je moet het zelf doen. Soms moet je lastige keuzes maken, concessies doen en er dingen voor laten. Maar uiteindelijk is het jouw leven, jouw pad, jouw passie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *