FASCINATIE | Er is geen waarom

ARTgloss_Erisgeenwaarom

Als ik van het centrum naar huis fiets, zie ik een jongen voorzichtig stap voor stap lopend op een koord strak gespannen tussen twee dunne bomen boven een klein stukje gras.

Philippe Petit liep in 1974 over een illegaal door hem gespannen koord tussen de twee torens van het World Trade Center in New York. Hij werd opgewacht door de politie en journalisten. Zij vroegen waarom hij het had gedaan. Hij verbaasde zich over het feit dat ze dit vroegen en zei: ‘Er is geen waarom’.
In een interview met Marcel Duchamp naar aanleiding van zijn spraakmakende readymades antwoordde op de vraag waarom hij de werken had gemaakt antwoordde hij: ‘Er is geen waarom’.
Joost Conijn gaf tijdens zijn TEDx Talk voor een internationaal publiek als antwoord op de vraag waarom hij een reis wil maken: ‘Er is geen waarom’.

Het onmogelijke mogelijk willen maken. Een krankzinnig idee, een risico durven nemen of een droom waarmaken.
Soms is uitleg overbodig en is de noodzaak van de daad voldoende.


De Pippi Langkous televisieseries en films uit 1969 en 1970 zijn voor een groot deel opgenomen in het stadje Visby en andere plekken op Gotland, het grootste eiland van Zweden gelegen in de Oostzee. Op de foto zie je het plein aan de Klinttorget waar Pippi koorddanst op een touw gespannen tussen twee schoorstenen in de film ‘Pippi zet de boel op stelten’.
Pippi en de mannen die ik hierboven noem staan voor mij symbool voor eigenheid, onafhankelijkheid en doorzettingsvermogen. Dat je dromen moet waarmaken. Dat je dingen gewoon moet doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *