ARTMINUTE | Wat is een One Minute Video

ARTgloss_OneMinuteVideo

Het nieuws in een minuut, video’s van een minuut in verschillende steden, portretten van inspirerende personen van een minuut lang, in een minuut het ontstaan van de mensheid, wat is dyslexie in een minuut.

Een video van een minuut of een ‘one minute video’ is een vaak gebruikt gegeven, maar de herkomst is niet duidelijk te traceren. Het wordt veel gebruikt als een korte, krachtige manier van presenteren. En dus niet alleen op kunstacademies. We houden zelfs op belangrijke momenten een minuut stilte. Om aandacht te geven aan iets of ieder die dat op het moment nodig heeft, uit respect. Een minuut is een duidelijk gegeven, een afgerond deel. Iedereen kent de eenheid van tijd.

Er is een speciale plaats voor kunstenaars om te experimenteren, te produceren en te presenteren in 60 seconden onder de noemer The One Minutes, onder leiding van het Sandberg Instituut waar je een masteropleiding richting kunst of design kunt volgen in Amsterdam. Het archief van meer dan 10.000 video’s gemaakt door mensen van 120 verschillende nationaliteiten is onder gebracht in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

In mijn tweede jaar van de kunstacademie kreeg ik van mijn docent de opdracht om elke dag een nieuw werk te maken. Het werden acht video’s van precies een minuut lang, waarbij ik mijzelf samen met een rekwisiet filmde op een plek waar ik maar ook in die acht dagen was. Een minuut duurt soms heel lang en soms is het ook te vroeg over.

Ieder heeft zo zijn eigen manier van beelden maken. Voor de een is het heel veel doen en daarna dingen elimineren en kiezen. Voor mij is het voornamelijk heel veel nadenken en vervolgens het vaak tot in detail uitgedachte beeld creëren. Nadeel is dat ik de meeste ideeën nooit uitvoer, dus dat ik elke dag een werk moèst maken was leerzaam. Ik vond het toen voornamelijk leuk om te doen, maar verder had ik er geen specifieke ideeën bij waarom ik bepaalde dingen filmde. Terugkijkend erop lijken de video’s van deze acht dagen meer elementen gemeen te hebben met de beelden die ik nu maak dan ik van tevoren had kunnen bedenken, dus ik heb een doel gesteld.

Komend jaar upload ik elke zondag een video van precies 1 minuut onder de naam ARTminute. Het worden testen die ik graag wil uitproberen, heruitvoeringen van eerdere video’s of ideeën die ik misschien later kan gebruiken voor andere projecten. Een heel jaar lang. Dus de depressieve optimistische pessimist in mijzelf kan zeggen dat als ik een mislukking blijk te zijn dit jaar, dan heb ik altijd de 53 video’s nog.

 

Zie hier alle ARTminutes in een overzicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *