ARTIP | Museumkaart

ARTgloss_Museumkaart

Ik kan me niet eens meer herinneren dat ik geen Museumkaart had. Dat is misschien wat overdreven, dat geldt eerder voor het rijden op een fiets, maar het is wel super handig om te hebben!

Helemaal als kunstacademiestudent ga je (en ben je verplicht) veel naar musea. Het is een van de eerste dingen die je aanschaft en je uiteindelijk ontzettend veel geld scheelt en vrijheid geeft. Ik had het geluk dat de Museumkaart voor jongeren nog vrij lang t/m 25 jaar was, dus al snel kon ik de rest van het jaar gratis naar het museum. Geloof het of niet, ook ik word een dagje ouder (ben al een aantal jaar afgestudeerd en de jongerenkaart is veranderd naar t/m 18 jaar) en betaal de laatste jaren het volledige bedrag wat elk jaar iets meer wordt maar nu 54,95 euro betreft. Ik vind het belangrijk om regelmatig kunst in het echt te zien en als je minimaal vier keer per jaar naar het museum gaat dan heb je het bedrag er alsnog uit.

Daarnaast vind ik het een fijn idee dat als ik maar weinig tijd heb of alleen voor specifiek één kunstenaar of één werk naar het museum kom, me geen zorgen hoef te maken. Bij een toegangsprijs van 17,50 euro verplicht ik mezelf om de andere afdelingen ook te bekijken tot dat mijn hoofd vol zit, anders voelt het alsof ik mijn geld niet goed heb benut, ook al heeft het voor mijzelf geen meerwaarde. Maar als je toch ‘gratis’ naar binnen mag dan kun je een gedeelte overslaan of juist vaker terug komen. Ik ben wel eens vijf keer naar dezelfde tentoonstelling geweest! Een Museumkaart geeft de vrijheid om zo lang te blijven in en zo vaak te gaan naar een museum als je wilt. Dat vind ik het grootste voordeel.

Sommige mensen kiezen ervoor om geen Museumkaart aan te schaffen, want het blijft een behoorlijk bedrag. Er zijn ook ontzettend veel plekken waar je gratis kunst kunt kijken, bijvoorbeeld kunst in de openbare ruimte, in galerieën, tijdens een (gratis) festival of op het internet. Toch blijft het voor mij een uitkomst en tevens een stimulering, omdat ik zo ook vaker naar een museum ga. Eigenlijk is het iets wat standaard in mijn portemonnee zit en ik beschouw als een van de basisbenodigdheden die je bezit als kunstliefhebber. Jammer dat het alleen in Nederland geldig is, maar desalniettemin heb je gratis toegang tot heel veel musea.

‘Het idee achter de Museumkaart is dat musea meer bezoekers trekken en meer inkomsten hebben. Al bijna 35 jaar is dit uniek in de wereld. Inmiddels zijn er 1,1 miljoen Museumkaarthouders. De kaart die onbeperkt toegang geeft tot 400 musea in Nederland, is 7,5 miljoen keer gebruikt in 2014. Het principe achter de Museumkaart is eenvoudig. Het bedrag dat kaarthouders voor de Museumkaart betalen gaat in een grote geldpot. Die pot geld wordt elk jaar onder de deelnemende musea, op basis van de toegangsprijs en het aantal kaartbezoeken dat zij krijgen. De Museumkaart, een idee van de musea zelf, wordt sinds 1981 uitgegeven door de Stichting Museumkaart, een ongesubsidieerde instelling zonder winstoogmerk.’ (bron)

Een Museumkaart kost €54,95 en een Museumkaart voor jongeren t/m 18 jaar €27,50 (beide inclusief de eenmalige inschrijfkosten van €4,95). Naast de kaart is er de website, een nieuwsbrief en zijn er andere voordelen.
Meer informatie vind je op: www.museumkaart.nl

Dit artikel is niet gesponsord door Stichting Museumkaart (al zou dat best leuk zijn).


Laat me weten: heb jij ook een Museumkaart en waarom wel of niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *