ARTIP | Eenvoudig een raam verduisteren

ARTGLOSS_artip_raamverduisteren

Stel, je wilt een video projecteren tijdens een tentoonstelling, maar je toegewezen ruimte is veel te licht om iets van je projectie te kunnen zien. Dan zijn er verschillende manieren om de ramen te verduisteren. Maar het gebruik van te goedkope tape raad ik NOOIT iemand aan om te gebruiken!

Ik maakte deze grote fout tijdens de opbouw van mijn examenproject op de kunstacademie. Na wat gewisseld te hebben van locatie, had ik uiteindelijk vier uur om mijn video-installatie op te bouwen in de juiste ruimte. Gelukkig waren er twee lieve vriendinnen die al klaar waren met hun eigen project en mij hielpen met de ruimte donker te maken. Door tijdsdruk, onwetendheid en budget maakte ik een enorme fout. Ik gebruikte de meest goedkope tape die ik kon vinden om op het raam te plakken. Natuurlijk krijg je met recyclet karton, vuilniszakken en deze tape alle ramen wel geblindeerd, maar tijdens het afbouwen krijg je het nooit en te nimmer meer van de ramen af.

Daar zit je niet op te wachten. Je hebt namelijk vier jaar naar dit moment toegeleefd en het enige wat je wilt, is zo snel mogelijk je spullen opruimen en naar huis om vervolgens minstens 24 uur in bed te liggen met een kussen op je hoofd en nergens aan te hoeven denken, totdat je uit je roes ontwaakt om te beseffen dat je al dagenlang niets hebt gegeten of gedronken, nog steeds in dezelfde stinkende kleren plakt en de hond je zielig aankijkt omdat hij zo graag naar buiten wil.

Dit alles gaat niet gebeuren als jij die tape op het raam plakt. Want dan ben je komende dagen bezig met een paletmes en stickerremover om de rottige lijmresten van het glas af te krabben. Zoals je wel begrijpt, is dat precies wat ik heb doorstaan. Een jaar later heb ik een truc geleerd en deze wil ik graag met je delen!

Wat je nodig hebt is: aluminiumfolie en Glassex.
Het enige wat je hoeft te doen is het raam in te sprayen met Glassex en vervolgens stroken aluminiumfolie op het raam plakken. Binnen een paar minuten is je gehele ruimte donker. Voordeel is dat het ook zo weer, zonder enige resten, van het raam af. Nadeel zou misschien zijn dat je de zilveren kleur niet mooi zou vinden of dat het niet echt duurzaam is, maar het folie kan je natuurlijk wel weer hergebruiken als je het voorzichtig doet. Ik heb ook geprobeerd om allesreiniger en alleen water te sprayen, en ook dat lijkt te werken op beide zijden van het aluminiumfolie.

Vaak heb je niet de mogelijkheid om grote zwarte wanden te bouwen, omdat het te duur is of niet past. Enorme gordijnen of houten panelen bevestigen mag weer heel vaak niet van de organisatie. Zwart plastic of karton met duurder tape is een optie, maar heel veel werk en je krijgt vaak alsnog lichtkieren of je haalt het verf van de kozijnen als je het eraf trekt. Dus mijn tip is een goedkope, eenvoudige en snelle methode om een ruimte te verduisteren.


Hopelijk heb je iets aan de tip. Laat je me weten of het hebt gebruikt en ook voor jou werkte?

Hier vind je meer ARTIPS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *