ARTALK | Waarom ben ik begonnen met bloggen?

ARTgloss-waarom-ik-blog

Ik zie op het internet veel meiden zich bezighouden met beauty, fashion, lifestyle, koken/gezondheid/fit worden en reizen. Er zijn ook blogs met DIY knutselprojecten of hoe je bijvoorbeeld een broek naait of trui breit. Niet over kunst.

Grote zus
Ja ik weet het, het is niet echt een populair onderwerp, waarschijnlijk door de complexiteit. Op websites met betrekking tot beeldende kunst vind je vaak recensies over lopende exposities of agenda’s van komende tentoonstellingen. Meestal geschreven met een goede historische kennis maar wel met moeilijk geschreven woorden. Ook vind je online magazines met interessante verhalen over plaatselijke activiteiten. Vaak zijn deze websites ontwikkeld door een team of redactie en (soms) gesponsord door omroepen, musea of stichtingen. En dan niet te vergeten de educatieve programma’s voor kinderen gericht basisscholen en middelbare scholen.

ARTgloss.nl is er voor de mensen net er tussen in. Ik zie nauwelijks toegankelijke en persoonlijke sites voor deze doelgroep. Het is te saai, te kinderachtig of de makers van website zijn er mee gestopt. Mijn blog is voor jongeren die er over denken om een creatieve studie te gaan doen maar worden tegengehouden door hun ouders, eerstejaars kunstacademiestudenten die twijfelen om een masteropleiding te gaan volgen, beginnende kunstenaars die tips nodig hebben bij het aanvragen van een stipendium of natuurlijk voor ieder ander die geïnteresseerd is. Op de academie had ik graag iemand gehad die mij vertelde hoe hij of zij het deed of heeft ervaren. ARTgloss.nl is jouw grote zus, of je nou man, vrouw, jong of al iets ouder bent.

Persoonlijke motivatie
ARTgloss.nl is een eenmansblog en persoonlijke blog dat gaat over mijn passies, inspiraties en frustraties. Ik deel mijn mening, observaties en stijl. Anderen helpen of informeren is een deel van de blog, maar wel geschreven vanuit mijn ervaring. Door kwetsbaarheid, oprechtheid en eerlijkheid te tonen hoop ik dat lezers zich met mij kunnen identificeren. Ooit hoop ik mensen te kunnen inspireren. ARTgloss.nl is een nicheblog waar ik mijn ervaringen, tips en ideeën over beeldende kunst deel. Commercieel bloggen zal nooit het einddoel zijn.

Ik blog om mijn verhaal kwijt te kunnen. Door het te delen hoop ik mensen te ontmoeten met dezelfde gedachten of die tegen een soortgelijk probleem aanlopen, zodat we een dialoog kunnen aangaan. Het internet is daarvoor de perfecte plek. Ook blog ik om beter te leren schrijven, analyseren en vertalen van mijn gedachtes naar schrift. Door reacties, vragen en kritiek te ontvangen van lezers kan ik mijzelf verbeteren en word ik scherper.
Door te bloggen laat ik zien wie ik ben en wat ik kan, je kunt het zien als een online portfolio en CV. Ik creëer zo mijn eigen podium. Daarnaast ben ik graag mijn eigen baas, hihi. Ik vind namelijk dat het internet een net zo goed podium kan zijn, als het exposeren in een galerie of optreden tijdens een festival. Een blogstructuur dwingt mij om regelmatig nieuwe content te plaatsen. Zo houd ik mijn productieniveau hoog, in plaats van dat ik alleen starend nadenk en niets maak. Zo word ik beter in wat ik doe. Mijn sterke en zwakke punt is dat ik niet één ding heel goed kan, maar van alles een beetje. Een blog geeft mij de ruimte daar optimaal gebruik van te maken, om veelzijdig te zijn en meerdere dingen tegelijk te doen (schrijven, fotograferen, filmen, ontwerpen, programmeren, kleding naaien, reizen, enzovoort). Ook zou ik met mijn blog samenwerkingen aan willen gaan met andere bloggers, kunstenaars of bedrijven waar ik achter sta, om zo elkaar te versterken.

De artikelen, foto’s en video’s zijn individueel gezien misschien niet perfect. Er staat nog niet eens een paar procent online van dat ik wil dat het ooit wordt. Ik heb nog vele ideeën die ik wil uitvoeren, maar ook vele twijfels over de kant waar het op zal gaan. De kracht van een blog is dat het actueel is. Het groeit en evalueert met de tijd.

Houding
Uiteindelijk gaat het niet letterlijk om ‘kunst’, maar meer om een bepaalde houding. Niets zomaar aannemen omdat een ander het zegt en vanzelfsprekendheden opnieuw in twijfel trekken; ik noem dat het Pippi Langkous-fenomeen, voor mij het ideale voorbeeld van wat een kunstenaar kan zijn. Dat jij je hart volgt en doet waar jij gelukkig van wordt. Dat je je passie uitdraagt en de beste versie van jezelf bent. Dat je beslist niet te gaan studeren en die reis te maken. Dat je ondanks dat iedereen om je heen zegt dat jij beter die goedbetaalde baan kunt houden, maar toch het podium op durft te stappen. Dat je op zestigjarige leeftijd besluit om je om te scholen. Dat je liever zeven katten hebt in plaats van gezin. Dat je mag zijn wie je bent en wilt zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *